Kite surfing       

KİTE SURFİNG

Kitesurfing, kiteboarding olarak da bilinen, güçlü bir uçurtma ve küçükboard ile beraber sörfçüye su üzerinde özgürce hareket etme olanağı sağlayan bir spor dalı.

Bu spor dalı dünyada henüz çok yeni, fakat büyük bir hızla yaygınlaşmakta ve popülaritesi gün geçtikçe artmakta. Kitesurf yapan toplam kişi sayısı 2008 yılı itibariyle dünyada 250.000 kişi olarak tahmin edilmektedir.

Yapılan ciddi araştırma ve geliştirmeler, yeni uçurtma tasarımları, güvenlik, release sistemleri ve verilen kaliteli eğitimler ile bu spor dalı çok daha güvenli ve eğlenceli hale gelmiştir. 
Wake style, wave riding, freestyle, jumping ve crusing olarak sörfçünün isteğine ve şartlara göre birçok değişik stilde Kitesurf yapılabilir.


“Kite” Türkçe anlamı “uçurtma” yani Kiesurfing için uçurtma sörfü diyebiliriz. Daha da açmak gerekirse; ayaklarınıza taktığınız bir kayakla gövdenizdeki kontrol kitine bağlı bir uçurtmanın rüzgar yardımıyla sürüklenmesiyle yapılan sörf diye özetleyebiliriz. Bu sporu yapabilmek için rüzgara, sonra rüzgarın bolca estiği bir denize ihtiyacınız var. Türkiye de kitesurf yapılabilecek birçok rüzgarlı kıyı bulunuyor. Alaçatı başta olmak üzere en ideal yerler Gökova ve Gökçeada…

 

Nasıl Yapılır?

Uçurtma aslında paraşüt mantığıyla çalışıyor rüzgarı altına alıyor ve ne yapmak istediğinize göre sürükleniyor ya da zıplayabiliyorsunuz. Çeşidine göre 2 ya da 4 iple uçurtma gövdenizdeki kontrol kitine bağlanır... Bu iplerle uçurtmayı kontrol edebilirsiniz yani ipleri sağa çekerseniz uçurtma sağa sola çekerseniz sola gider. Diğer bir ekipman ise board yani kayağınız. İki yönlü kayaklar başlangıç için öneriliyor. Daha ileri seviyede ise tek yönlü kayakları kullanmak mümkün. Kitesörf’ü çekici kılan estetiği,hızı ve zıplarken vermiş olduğu uçma hissi..

 

Eğitimde Neler Öğretilir?
Dikkat çeken bu sporun eğitimsiz yapılmasının tehlikeli olduğu anlaşılınca, yabancı eğitmenlerden ders alınabilecek şekilde sörfçüler organize oldu. Bugün yerli ve yabancı birçok kişiden sörf okullarında eğitim almak mümkün. Ancak hemen öğrenilebilecek bir spor değil biraz zaman ayırmanız ve sabırlı olmanız gerekiyor.

Eğitimlerde öncelikle sporcuya uçurtmayı kontrol etmek öğretiliyor. Derin olmayan suda uçurtmayı bir sağa bir sola kontrolü kaybetmeden yarım ay çizmeye çalışmak bazen sıkıcı olsa da çok önemli. Bu tekrarı yapmak belki de tüm gününüzü alabilir. Bu aşama sonrası uçurtma havadayken kayağın üzerine çıkmaya çalışmak eğlenceli bir o kadar yorucu kısmı. Kayağın üzerine çıkmayı başardıysanız önce ileri geri sürüklenerek gitmeyi öğrenmeniz gerekiyor. Ardından kayaktan inmeden dönüş yapmayı başardığınızda zıplayarak dönmeye çalışmak biraz daha kolaylaşıyor. Bol bol pratik yapmak gerekli… Tabi bu esnada metrelerce havadan suya çarpmayı, yüksek bir hızla giderken derin olmayan suda dibe çakılma risklerini de bilmek gerekiyor. Eğitimler genelde 3 gün sürüyor tabi ilk seviye. Sonrası size kalmış.

Kite yani uçurtmayla denizde Kitesurfing, karda snowboarding ve çölde paten benzeri özel malzemeyle yapılan powerkiting yapabilirsiniz…